Noul sistem de compensare, criticat de producatorii internationali

Noile liste de medicamente compensate sunt criticate de producatori pentru ca economiile realizate sunt destul de mici, dar si pentru ca ar favoriza anumiti competitori de pe piata. Producatorii internationali sustin ca noul sistem de compensare va fi un fiasco. “Prin schimbarea a doar doua liste, A si B, economiile facute sunt infime, insa sunt afectati 80% dintre pacienti”, a declarat directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu.

Initiatorii noului sistem, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, afirma insa ca urmaresc o folosire echilibrata a resurselor si tratarea mai multor pacienti. “Pentru a face cu adevarat economii, noi am propus ca aceasta grupare a medicamentelor in clase terapeutice facuta pe listele A si B sa se aplice si pentru lista C. Cu aceasta varianta, s-ar fi facut o economie de un miliard de lei pe an. Propunerea noastra nu a fost insa luata in considerare, fara a ni se oferi o justificare clara”, a precizat presedintele ARPIM.

El sustine ca problema noului sistem se afla chiar in gruparea medicamentelor in clase terapeutice dupa coeficienti neclari. “Sunt favorizate anumite companii, chiar producatoare de medicamente originale, nu doar generice”, a mai spus Zaharescu. El a recomandat sesizarea Consiliului Concurentei.

Sursa: Evenimentul Zilei

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns