Noua metoda de compensare impusa de CNAS ar putea creste afacerile producatorilor interni

Noua modalitate de compensare a medicamentelor care a intrat in vigoare de la 1 iulie ar putea readuce pe crestere producatorii locali de medicamente, in conditiile in care anul trecut primii noua jucatori din industrie au inregistrat scaderi de pana la 20% ale afacerilor pe piata interna de profil.

“Teoretic s-ar putea sa existe un impact pozitiv, insa cred ca va dura cinci-sase luni pana cand vom simti ceva. Probabil ca impactul major nu va fi in 2010”, a declarat Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) si director executiv al companiei Terapia Ranbaxy, cel mai mare producator local de medicamente.

Noua modalitate de compensare implementata de la 1 iulie vizeaza peste 2.000 de produse, dintr-un total de peste 7.000 cate exista in Romania. Pentru un sfert din aceste produse pacientii vor plati mai mult cu 15-20%, pentru un sfert vor plati mai putin, iar pentru restul coplata se va mentine.

Reprezentantii CNAS au declarat ca aceste noi reglementari vor limita consumul de medicamente scumpe care in Romania a ajuns in total la 60%, in conditiile in care in alte state europene nivelul este de sub 50%. “De la inceputul anului consumul a crescut cu 15-20%”, a precizat presedintele CNAS, Lucian Duta.

Sursa: Ziarul Financiar

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns