Nasterea prematura, cauza a jumatate din decesele infantile din Romania

In Romania, in fiecare an se inregistreaza peste 20.000 de copii nascuti prematur sau cu greutate mica (sub 1.000 de grame) la nastere. Din acest motiv, complicatiile fatale care apar la copii reprezinta una din principalele cauze ale mortalitatii neo-natale in tara noastra.

“Se estimeaza ca rata de prematuritate in Romania este de aproximativ 9%. In general, Romania are un indicator de prematuritate mai mare fata de multe tari ale UE. In acelasi timp, procentajul copiilor nascuti inainte de 28 de saptamani si avand sub 1.000 de grame este de aproximativ 1-1,5% din totalul nou-nascutilor vii. Cifrele sunt variabile in functie de zonele geografice”, potrivit medicului Silvia Stoicescu, presedintele Asociatiei Romane de Neonatologie. Zonele tarii in care nasterile premature au loc cel mai des sunt Muntentia si Moldova, a precizat Silvia Stoicescu.

Cauzele prematuritatii ar putea fi: sarcina nedispensarizata (care nu este supravegheata de vreo institutie medicala), instruirea redusa a mamei, venit material si conditii de viata precare, consum de droguri, tutun, alcool, dar si bolile pe care mama le contracteaza inaintea sarcinii (malformatii cardiace, TBC, infectii) sau in timpul ei (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, pneumonii, infectii urinare si vaginale, boli ale aparatului uro-genital matern). Printre posibilele motive se numara si intervalele mici dintre sarcini, sarcina multipla si igiena intima necorespunzatoare.

Sursa: Puterea

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns