Medicii avertizeaza: Tuberculoza ramane un pericol

Anual se imbolnavesc de tuberculoza 27.500 de romani iar dintre apartinatori, peste 100.000, a avertizat intr-o conferinta de presa dr. Anca Macri, de la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”. In ultimii 10 ani, peste 1.000.000 de romani au venit in contact cu aceasta boala (ca pacienti sau apartinatori). Nu exista noutati “spectaculoase” despre tuberculoza, in ultimii 35 de ani practic nu au fost descoperite instrumente eficiente de diagnosticare sau tratare a acestei boli, a spus medicul.

Referitor la transmiterea tuberculozei, dr. Macri a aratat ca expunerea prelungita la aerul care contine bacilul tuberculozei poate duce la contractarea infectiei (riscul creste cu 50% la o expunere intre 20 si 40 de ore). Oricine se poate infecta cu TBC, iar 10% dintre cei infectati vor dezvolta boala, chiar daca au un sistem imunitar bun.

Tuberculoza este o boala contagioasa care, ca si virozele respiratorii, se transmite prin aer. Doar unii bolnavi pot insa transmite boala altor persoane, in special cei care au un numar mare de microbi in plamani, pe care ii exhaleaza in exterior. Cand persoanele bolnave tusesc, stranuta, vorbesc sau scuipa, ele raspandesc in aer germenii TBC, iar, netratat, un bolnav infectat cu aceasta boala va infecta in medie intre 10 si 15 persoane pe an.

Sursa: Agerpres

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns