Operatiile de micsorare a stomacului pot fi periculoase

Operatiile bariatrice care au drept scop reducerea volumului stomacului si care ajuta in prezent multe persoane obeze sa piarda in greutate prezinta riscuri importante pentru sanatate, avertizeaza medicii. Cea mai mare parte a interventiilor nu au efecte vizibile in timp, peste 20% dintre pacientii care au suferit un bypass gastric ajungand la greutatea anterioara dupa mai multi ani de la operatie, se arata intr-un raport al Universitatii din California.

Conform expertilor, cele mai periculoase sunt operatiile de tip gastric banding, prin care stomacul pacientilor este micsorat prin intermediul unui inel de silicon cu un balon gonflabil montat pe interior prin laparoscopie. Potrivit cercetatorilor, o treime din pacientii care au suferit astfel de operatii nu au reusit sa slabeasca la trei ani de la interventie, iar, ca urmare a complicatiilor aparute pe parcurs, tot o treime din pacienti au fost nevoiti sa refaca procedura chirurgicala dupa cinci ani.

“De cele mai multe ori, operatia nu reprezinta o solutie optima”, a declarat seful echipei de cercetare care a efectuat studiul, dr. Edo Aarts, in cadrul unei conferinte privind chirurgia bariatrica si bolile metabolice. Printre cele mai intalnite probleme de sanatate provocate de acest tip de operatii se numara anemia, slabirea oaselor, aparitia pietrelor la rinichi, aparitia problemelor de ordin emotional si chiar, in cazul unor pacienti, dorinta de suicid.

Sursa: Daily Mail

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns