Investitii de aproape 6 milioane de euro la Institutul Cantacuzino

Ministerul Sanatatii vrea reamenajarea, retehnologizarea si extinderea ariei de vaccin antigripal la sediul central al Institutului Cantacuzino din Capitala, intr-un proiect in valoare de aproape 6 milioane de euro. Masura are in vedere asigurarea dozelor de vaccin antigripal atat in cazul pandemiei de gripa porcina, cat si in cazul episoadelor interpandemice.

Potrivit unui proiect de hotarare elaborat de MS, aceste amenajari sunt necesare deoarece, in prezent, desi tehnologia de productie este compatibila cu cerintele internationale, calitatea amenajarilor nu este compatibila cu cerintele de buna practica in fabricatie (cerinte GMP) iar unitatea are o capacitate insuficienta.

Astfel, pentru aducerea ariei la nivelul acceptabil GMP si pentru sporirea capacitatii la nivelul necesitatilor Institutul trebuie sa primeasca fonduri suplimentare.

“Costul total al proiectului este de 5.823.288 de euro, din care 86%, respectiv 5.008.028 euro, va fi finantare BIRD, iar 14%, respectiv 815.260 de euro, vor proveni de la Ministerul Sanatatii”, au precizat reprezentantii MS. Proiectul propus de Ministerul Sanatatii, care ar urma sa fie legiferat prin Hotarare de Guvern, este in dezbatere publica pana pe 25 august.

Pe 8 februarie, Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) i-a ridicat Institutului Cantacuzino licenta de producere a vacinurilor, pentru ca nu erau respectate normele europene. Conducerea Institutului a dat atunci ca termen data de 15 aprilie pentru finalizarea lucrarilor de modernizare, in vederea reacreditarii.

La jumatatea lunii aprilie, directorul Institutului Cantacuzino, Radu Iordachel, a fost demis de ministrul Sanatatii, dupa ce a ANM a constatat ca acesta nu a indeplinit planul de remediere a deficientelor din institutie. In functia de director a fost numit medicul primar microbiolog Gabriel Ionescu.

La inceputul lunii martie, Guvernul a alocat 1 milion de lei Institutului Cantacuzino pentru achizitia de echipamente, astfel incat institutia sa obtina autorizatia de fabricare a vaccinurilor. Din pricina faptului ca lucrarile de retehnologizare si modernizare la linia de productie pentru vaccinul BCG, necesar imunizarii nou-nascutilor impotriva tuberculozei, vor fi finalizate spre sfarsitul anului 2010, Romania va trebui pana atunci sa importe dozele necesare.

Sursa: Curentul, Realitatea.net

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns