Institutul Cantacuzino, in pericol sa se inchida

Institutul Cantacuzino nu poate primi inca autorizatia de fabricatie pentru ca intr-o sedinta de guvern de saptamana trecuta Agentia Nationala a Medicamentului a fost comasata cu Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale, fara insa a se preciza modul de organizare si atributiile noii agentii, potrivit directorului institutiei, dr. Gabriel Ionescu. “Saptamana aceasta (n.red.) ar fi trebuit sa vina inspectia la Institut pentru obtinerea autorizatiei de infiolare, dar pentru ca nu se stiu atributiile noului organism, Agentia Nationala a Medicamentului ne-a informat ca nu poate trimite inspecia”, a explicat managerul unitatii.

Ionescu a precizat ca Institutul Cantacuzino se afla intr-o situatie financiara foarte grava intrucat nu exista finantare si nu pot fi platiti furnizorii. “Unii furnizori ne-au dat in judecata, altii au inteles situatia si ne-au reesalonat datoriile, dar asta nu este o solutie. In 2009, Institutul a facut un efort deosebit pentru fabricarea a 5 milioane de doze de vaccin pandemic pentru care am primit toti banii. Dupa aceea am primit inspectia Agentiei Nationale a Medicamentului, care a decis sa suspende autorizatia pana la remedierea neconformitatilor”, potrivit lui Gabriel Ionescu.

Intre timp, Curtea de Conturi a decis ca Institutul Cantacuzino nu a onorat comanda pentru vaccinul pandemic, iar institutia a trebuit sa returneze 8 milioane de lei, bani care ar fi ajuns pentru necesitatile actuale. Mai mult decat atat, Guvernul pregateste si o Hotarare prin care Institutul Cantacuzino va fi practic faramitat, in ciuda unui acord cu UE care stipuleaza importanta strategica a institutiei. Mai exact, prin actul normativ pe care il pregateste Executivul, centrele nationale de referinta ale Institutului Cantacuzino vor fi preluate de Institutul National de Sanatate Publica (INSP), desi acordul cu UE impune ca acele centre nationale sa ramana la Cantacuzino.

“Stiu ca se pregateste la Guvern trecerea centrelor de referinta la INSP si nu imi pot imagina ca se vor lua astfel de masuri in ceea ce priveste faramitarea Institutului chiar si in contextul in care exista un acord cu UE, dar, asa cum se stie deja, interesele imobiliare ale unor sus-pusi par sa fie mult mai importante decat siguranta populatiei”, a declarat dr. Monica Balteanu, vicepresedintele sindicatului Cantacuzino.

Sursa: Agerpres, Financiarul

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns