Implantul telescopic oftalmologic, o noua inventie medicala

In Statele Unite tocmai a fost certificat medical un mic telescop care poate fi implantat in ochi pentru a-i ajuta pe nevazatori sau pe cei care vad foarte greu sa-si recapete simtul vazului. Exista doua versiuni ale aparatului, ambele sunt miniaturale, implantabile in locul cristalinului si ofera o imagine care este amplificata de 2,2 sau 2,7 ori, potrivit Departamentului de Sanatate Publica din SUA.

Microtelescopul are rolul de a proiecta imaginea captata pe o parte sanatoasa a retinei. Medicii avertizeaza insa ca aparatul poate fi implantat doar la un singur ochi, pentru ca celalalt sa poata fi folosit pentru vederea periferica. Dispozitivul ar putea ajuta pacientii care sufera de degenerescenta maculara, boala specifica oamenilor in varsta.

In mod obisnuit, cei afectati sunt persoane de peste 60 de ani, dar forma genetica a acestei boli poate afecta si persoane tinere sau chiar copii (in acest caz vorbim de maladia Stargardt). Medicii inca nu au aflat cu exactitate din ce cauza celulele maculei incep sa se degenereze. Una dintre teorii se refera la radicalii liberi, substantele nocive pe care corpul le preia din lumina soarelui, atmosfera si fumul de tigara. Aparatul este destinat pacientilor in varsta de pana la 75 de ani care sunt partial orbi.

Sursa: Stirile ProTV

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns