Doctorii romani nu pot lucra in strainatate fara un certificat de conformitate emis de MS

Ministerul Sanatatii a gasit, se pare, o metoda prin care ii poate convinge pe medicii romani sa ramana in tara, in ciuda problemelor actuale cu care se confrunta sistemul public de sanatate. Doctorii romani nu pot aplica la posturi in strainatate fara un certificat de conformitate emis de Minister. Din 2007 pana in prezent, MS nu a rezolvat nici 10% din cererile depuse de medici, desi in lege se precizeaza ca dosarele trebuie solutionate in maximum 30 de zile. In ultimii trei ani au fost rezolvate aproximativ 2.400 de cereri.

“Romania este una dintre putinele tari din UE in care actele necesare pentru angajarea unui medic in strainatate sunt eliberate de doua institutii diferite. Colegiul Medicilor elibereaza o adeverinta de buna practica, iar Ministerul Sanatatii trebuie sa elibereze acest certificat de conformitate. Intarzierea este doar o alta metoda a Ministerului de a obliga medicii sa ramana in tara. Deseori ni s-au adresat cadrele medicale, insa chiar si prin interventia noastra, certificatele tot au fost eliberate cu 4-5 luni intarziere”, a declarat presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae.

Acesta a mai precizat ca MS omite sa mentioneze pe site toate documentele necesare medicilor care vor sa le fie eliberate certificatele de conformitate. “Este o practica a Ministerului ca in a 29-a zi sa anunte ca iti lipseste un document, iar ca dupa urmatoarele 29 de zile sa te anunte ca iti mai lipseste unul. Pe site-ul Ministerului Sanatatii nu sunt mentionate toate actele necesare”, potrivit lui Astarastoae.

Sursa: Puterea

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

2 Raspunsuri la “Doctorii romani nu pot lucra in strainatate fara un certificat de conformitate emis de MS”

  1. anonim A spus:

    Este un gest foarte dragut din partea medicilor sa paraseasca tara si acei pacienti, care cu impozitul lor au contribuit la instruirea lor. E o scuza buna ca nu sint asigurate venituri decente si sint niste conditii mizere. Cand v-ati pus ultima data intrebarea:eu ca medic, ce am facut ca sa fie mai bine? Acum daca va ganditi la faptul ca ati intins mina dupa plicul cu bani sau ca a-ti facut un aparat ecg sa dispara de la spital nu se pune. Ma gandesc la ceva de genul sa primiti cu zambetul pe buze un bolnav, care isi pune toata increderea in d-voastra si care cu truda vietii lui v-a tinut la scoala.

  2. axel A spus:

    nu toti pleaca ! unii raman in ciuda salariilor mari oferite dincolo, in ciuda conditiilor de aici, in ciuda saraciei. cei care pleaca cu scule din spitale se numesc hoti.cei care raman sa lucreze se numesc medici.mai buni , mai prosti, insa medici. certificatul de conformitate este o gaselnita ilegala a MS pentru a face un pic mai complicata plecarea. nici o problema ! il iei si pleci. piata muncii este deschisa in europa pentru oricine.iar gestul de a parasi tara nu l-as considera nici in mod ironic “dragut”, nu se pleaca de bine, ci din cauza salariilor de mizerie. cand o sa inteleaga lumea ca cea mai grea meserie,sa-i zicem, desi este mult mai mult de atat,este cea de medic. cea de ingrijitor, asistent, laborant. de breasla asta depinde sa te nasti bine si sa mori in conditii cat mai decente. intre cele doua, avem parte mai ales de injuraturi si pretentii. nici o tara din lume, si nici un popor nu cred ca are pretentia ca si-a “crescut” medici. medicii au aparut din copiii care au invatat, si au invatat cu capul lor. in conditiile de azi in care mai si platesc taxe, daca au o oportunitate pentru a pleca intr-un loc mai bun, tampiti sa fie sa n-o faca. ce am facut ca sa fie mai bine ? am ales calea cea mai scurta de la boala la vindecare pentru pacientii mei. si ca peste tot, unii multumiti, altii nemultumiti. nu am uitat insa, intotdeauna, cata “spaga” mi se ofera. de “spaga” numita “multumesc” ati auzit ? pentru ca bani , in tara asta, nu are nimeni. iar cei care au , se trateaza dincolo , la colegii care au plecat.

Lasa un raspuns