Descentralizarea din Sanatate va duce la inchiderea spitalelor, avertizeaza medicii

Descentralizarea sistemului sanitar ar putea avea drept efect disparitia unor spitale din tara, in special din mediul rural, spun medicii. Situatia nu va fi foarte buna nici in cazul spitalelor administrate de Ministerul Sanatatii. Unitatile sanitare nu vor beneficia de bugete mai mari, iar calitatea serviciilor medicale nu se va imbunatati.

“S-ar putea sa asistam la disparitia a numeroase spitale, pentru ca autoritatile locale ar putea sa se gandeasca la faptul ca este mai ieftin sa-si cumpere o ambulanta si sa angajeze un numar limitat de personal medical, cu ajutorul carora sa-i trimita pe bolnavi la centrele universitare sau catre spitalele resedinta de judet. Din punct de vedere al considerentelor economice s-ar putea sa fie mai bine, dar acei oameni din zona nu vor mai avea unde sa se duca, iar spitalele care vor ramane vor fi super aglomerate”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului Sf. Ioan din Iasi. In plus, a mai precizat medicul, in acest moment Romania se afla pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste gradul de satisfactie al pacientului, iar acest lucru tine in special de accesibilitatea serviciilor medicale.

De aceeasi parere este si seful de la CMR. “Sunt zone in care spitalele s-ar putea sa moara, in urma transferarii lor la autoritatile publice locale, deoarece consiliile judetene nu vor avea posibilitatea sa sustina aceste unitati sanitare din punct de vedere financiar. Sa nu uitam ca sunt primarii care nu au bani pentru iluminatul public si, atunci, de unde sa aiba sa investeasca in spitale, unde e nevoie de aparatura de calitate”, potrivit lui Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Si seful CMR recunoaste ca Ministerul Sanatatii nu poate gestiona 400 de spitale, insa este de parere ca procesul nu a fost bine gandit. “Descentralizarea in sine nu este un proces rau, insa nu a fost bine gandita, este nevoie de reglementari care sa nu permita influenta politicului. Descentralizarea a fost facuta pe genunchi, fara a se elabora si actele normative necesare”, a precizat presedintele CMR.

Sursa: Realitatea.net

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns