Depresia creste riscul de dementa la batranete

Depresia creste cu aproape 100% riscul de a devolta dementa la batranete, potrivit unui studiu efectuat de o echipa de experti care a demonstrat ca cele doua afectiuni ajung, de cele mai multe ori, sa fie prezente la acelasi pacient pana la sfarsitul vietii.

Cercetatorii au atras atentia ca legatura dintre depresie si dementa este una usor observabila, insa nu au precizat care dintre cele doua maladii o cauzeaza pe cealalta. Potrivit expertilor, substantele chimice specifice prezente in creierul persoanelor care sufera de depresie si stilul de viata al acestora care include stilul alimentar si timpul alocat relatiilor sociale ar putea influenta semnificativ dezvoltarea celor doua boli.

“Desi este deocamdata greu de spus daca depresia cauzeaza in mod direct aparitia dementei la batranete, exista o serie de factori care indica faptul ca persoanele depresive prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta boala in ultimii ani ai vietii”, a declarat Jane Saczynski, unul dintre liderii echipei de cercetare care a elaborat studiul.

“Inflamarea tesuturilor din creier care apare in cazul persoanelor depresive ar putea contribui la aparitia dementei. Anumite proteine care exista in creierul uman al caror nivel creste la persoanele cu depresie ar putea si ele sa aiba o influenta in ceea ce priveste riscul de a dezvolta boala la batranete”, a mai precizat Saczynski.

Sursa: BBC News

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns