Cum se administreaza un spital cu un buget de 3 milioane de euro

Un spital de stat este ca o companie privata, iar medicul Carmen Orban, managerul Spitalului de urgenta si chirurgie plastica, reparatorie si arsuri Bucuresti, se afla, de multe ori, in situatia sefului unei firme care are un buget anual de venituri si cheltuieli si trebuie sa atraga noi resurse pentru investitii. Orban, in varsta de 42 de ani, precizeaza ca principala sursa de venituri pentru un spital de stat ramane contractul cu CNAS, insa mai exista si alte modalitati de a face rost de bani, in proportie mult mai mica. Spitalele de stat mai pot obtine bani si din inchirierea unor spatii cum este, spre exemplu, morga sau cum sunt spatiile in care sunt amplasate automatele de cafea.

“Cladirea in care functioneaza spitalul este a primariei. Aceasta asigura utilitatile, curentul electric, gazele, deci o parte din bani vin si de aici. Alte surse de venituri sunt contractele de inchirieri. De exemplu, banalul aparat de cafea pentru care primim bani. Este putin, dar este un venit. Avem de asemenea contracte cu cabinete sau clinici particulare pentru care asiguram servicii de sterilizare. Avem si contract pentru subinchirierea morgii spitalului”, a declarat Carmen Orban.

O alta sursa de venit este si chirurgia la cerere, cand pacientul solicita o anumita interventie chirurgicala pentru care el va trebui sa plateasca o suma de bani. Potrivit managerului spitalului, tarifele pentru serviciile la cerere sunt foarte mici si amortizeaza materialele si medicamentele, insa nu si actul medical.

Sursa: Ziarul Financiar

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns