Criza a dublat numarul donatorilor de sange

Tot mai multi romani apeleaza la centrele de donare de sange ca ultima solutie pentru a face rost de bani, comparativ cu anul trecut, in conditiile in care criza economica si scumpirile ii fac sa aiba mai multa grija cum isi cheltuiesc banii.

In momentul de fata, cele sapte bonuri de masa in valoare de 50 de lei pe care le primesc si reducerea de transport au devenit tot mai atractive pentru romani. “Numarul donatorilor a inceput sa creasca de anul trecut din primavara, treptat, astfel incat acum am ajuns la 250 de doritori zilnic. Nu toti dintre acestia sunt apti; dintre ei mai raman intre 150-200, asa. Pentru noi este excelent, caci in 2008 intrasem intr-o asemenea criza, incat veneau in jur de 100 de oameni intr-o zi. Cel mai mult ne dorim donarea benevola, fara recompense materiale. Insa, indiferent de adevarata motivatie a unui donator, merita respectat pentru gestul sau”, a declarat medicul Doina Gusa, directorul Institutului National de Hematologie Transfuzionala din Bucuresti.

Anul trecut s-au recoltat aproximativ 43.000 de unitati de sange, cu 6.000 mai mult decat in 2008. “Numarul exact al persoanelor care au donat sange este greu de precizat, deoarece sunt oameni care vin o singura data pe an sa doneze, dar si pacienti care vin de patru ori pe an”, potrivit Doinei Gusa. Desi numarul de unitati de sange donat a crescut, transfuziile acopera in momentul de fata doar 70% din nevoile spitalelor.

Sursa: Gandul

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns