CNAS: Romanii vor avea card de sanatate pana in 2012

Fiecare roman ar putea avea un card national de sanatate pana in 2012, cu peste patru ani intarziere, iar documentul va contine informatiile privind calitatea de asigurat, dar si date medicale precum grupa de sange sau predispozitia la alergii, potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

“Cardul national va contine pe langa numele si prenumele asiguratului un numar de identificare, altul decat codul numeric personal. In plus, cardul va avea cip pe care vor fi trecute si alte date medicale cum ar fi grupa de sange, daca respectiva persoana este alergica, sau daca ia medicamente anticoagulante”, a declarat Dorin Ionescu, directorul CNAS. Cardul nu va contine acceptul posesorului pentru donarea de organe.

Posesorul cardului trebuie sa prezinte actul la doctor, la spital sau la farmacie, iar toate serviciile medicale vor fi inregistrate in sistemul informatic al casei de asigurari. Licitatia propriu-zisa pentru implementarea sistemului, incepe in toamna. Datele personale ale cetatenilor vor fi luate de la evidenta populatiei, iar cele medicale de la doctori. Romanii isi vor lua cardul medical de la casele de asigurari, posibil contra unei sume modice. Distribuirea cardurilor ar putea dura intre 12 si 18 luni.

Identificarea pacientului se va face pe baza amprentei digitale, iar pe card va exista un dispozitiv, urmand ca pacientul sa se autentifice cu amprenta. Daca asiguratul este reticent, atunci va putea folosi si un cod PIN. Pentru inceput va fi realizata fisa electronica a pacientului. Implementarea cardului national va fi incheiata in toamna lui 2011.

Ministrul Sanatatii anunta si el in ianuarie 2010 ca, pana in anul 2012, vor intra in circulatie cardurile de sanatate si ca pana atunci spera sa se gaseasca o solutie si pentru persoanele care nu sunt asigurate. Programul trebuia implementat pana la sfarsitul anului 2007. Prevederile privind cardul european si cardul national de asigurari sociale de sanatate au intrat in vigoare dupa 0 de zile de la promulgarea, la sfarsitul lunii aprilie 2006, a pachetului de legi privind reforma in sanatate.

Sursa: Romania Libera, Stirile ProTv

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Un raspuns la “CNAS: Romanii vor avea card de sanatate pana in 2012”

  1. axel A spus:

    asa au spus si in urma cu trei ani…ce nu se spune clar este cat reprezinta contributia la FNUASS a fiecarui posesor de card.asigurati, neasigurati, toti la gramada.cine plateste, cine nu, nu mai conteaza. deci este in realitate un card social cu date medicale. in mod normal nu numai serviciul medical trebuie inregistrat in sistemul informatic ci si decontarea serviciului respectiv. nu, la noi se centralizeaza serviciile si banii vor veni tot ca si pana acum, dupa criterii pe care doar CNAS le stapaneste.banul trebuie sa se mai plimbe prin multe locuri pana ajunge la furnizorul de servicii medicale. daca s-ar putea (poate nu e omeneste ce scriu acum), ar trebui ca si medicii sa ofere solutii partiale, in etape, in functie de decontarile care se fac pentru serviciile lor. tratamente oprite la jumatate, operatii in mai multe etape, si , uite asa, statul si cetatenii lui se vor prinde ca atunci cand ai beneficiat de un serviciu trebuie sa-l si platesti. cui trebuie.
    am sperat mult sa apara acest card medical, dar, asa cum se pune problema acum, este doar un card social si nimic mai mult.

Lasa un raspuns