CNAS: Coplata nu se va aplica la medicamentele din programele nationale

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, a precizat intr-o conferinta de presa ca pentru medicamentele din programele nationale, cuprinse in lista C, nu se va aplica coplata. Presedintele CNAS a spus ca noul mod de compensare se va aplica numai listelor A si B, adica cele care au compensare 90% si, respectiv 50%. Vor exista cresteri in medie ale ratei de contributie intre 15% si 17% pentru unele medicamente, iar pentru 25% din totalul medicamentelor, pacientul va trebui sa scoata bani din buzunar.

Presedintele CNAS a subliniat ca nu exista medicamente proaste si nu exista medicamente vechi, pentru ca stiinta si practica medicala le exclud pe cele care sunt daunatoare sau nu au efect. Lucian Duta a declarat ca in acest moment Romania foloseste cele mai scumpe medicamente, ponderea de medicamente aflate sub patent si, respectiv, medicamentele generice fiind de 60-40%.

Duta a mai facut referire si la faptul ca a discutat cu Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) posibilitatea de a lua in considerare o modalitate de cost-volum, adica pentru un volum mai mare de medicamente dintre cele mai scumpe sa se plateasca aceiasi bani, astfel incat numarul de pacienti care sa aiba acces la aceste medicamente sa creasca.

Sursa: Agerpres

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns