Cercetatorii din SUA au obtinut articulatii si cartilaje regenerate pe cale naturala

O echipa de cercetatori americani au reusit sa obtina regenerarea pe cale naturala a articulatiilor si a cartilajelor, pornind de la cateva celule susa cultivate in vivo. Aceasta reusita i-a determinat pe oamenii de stiinta sa afirme ca, in viitorul nu foarte indepartat, oamenii vor putea sa nu mai apeleze la proteze.

Artroza, o maladie care afecteaza aproape jumatate din populatia lumii in varsta de peste 65 de ani, cauzeaza o degradare a cartilajului si a osului, necesitand adeseori implanturi de articulatii artificiale, realizate din materiale metalice si sintetice. Aceste articulatii au o durata de viata limitata, impunand astfel necesitatea unei noi operatii, dupa 10-15 ani, la pacienti care vor avea deja o varsta destul de inaintata.

Cercetatorii americani de la Unversitatea Columbia din New York au inlaturat articulatia sinoviala a membrelor posterioare in cazul a 10 soareci. Medicii au inlocuit extremitatea osului humerus cu o matrice biologica in care au injectat un ser ce continea un factor de crestere, care stimuleaza procesul de diferentiere celulara. Dupa patru saptamani, organismele celor zece soareci au regenerat integral cartilajul si osul suprimat, recapatandu-si capacitatea de a se deplasa.

Sursa: Realitatea.net

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns