Bilantul scaderii salariilor in Sanatate: peste 6.900 de medici vor sa plece din tara

In acest an, aproape 6.900 de medici au semnat precontracte cu firme de recrutare pentru a lucra in strainatate, dupa ce in ultimii trei ani si jumatate alti circa 5.000 de medici au parasit Romania. “In acest an situatia este mult mai dramatica, pana in acest moment sunt semnate 6.900 de precontracte la targurile de locuri de munca. Acesti medici au semnat contractul cu firma de angajare, stiu locul de munca unde se vor duce, urmeaza sa mai indeplineasca unele formalitati (…) Deci este o situatie mai mult decat dramatica. Mai mult, in momentul in care reduci cu 25% salariul unui medic, nu faci altceva decat sa il determini sa plece”, a declarat presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae.

Astarastoae a atras recent atentia autoritatilor romane ca numarul mare de medici care pleaca in strainatate ar trebui sa le ridice semne serioase de intrebare, in conditiile in care targurile de cariera in domeniu sunt asaltate de cadrele medicale. Presedintele CMR a precizat ca, de regula, in strainatate pleaca circa 60% dintre medicii care frecventeaza astfel de targuri, cifra enorma pentru sistemul de sanatate romanesc, deficitar in domenii cheie precum medicina de urgenta, radiologia, chirurgia sau anestezia.

Un alt motiv de ingrijorare in ceea ce priveste migratia fortei de munca in randul medicilor il reprezinta tentatia specialistilor cu renume din Romania de a pleca sa profeseze in clinici din strainatate, chiar si dupa zeci de ani de experienta acumulati in spitalele si clinicile din tara. “In acest moment, datorita faptului ca locurile de munca oferite nu mai sunt in zone defavorizate sau de mana a doua, exista un mare risc ca si persoane supercalificate din sistemul sanitar romanesc sa fie tentate sa plece acolo unde sunt respectate, au mijloace la indemana sa faca cu adevarat medicina de performanta si, in plus, au o retributie de cinci sau de zece ori mai mare decat cea din Romania”, avertizase Astarastoae.

Sursa: Financiarul, PaginaMedicala.ro

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns