Angajatii cu carte de munca si contract pe drepturi de autor ar putea plati doua asigurari de sanatate

Ministerul Finantelor a lansat in dezbatere publica normele de aplicare a modificarilor aduse la Codul Fiscal cu privire la plata contributiilor sociale pentru drepturile de autor. Normele sunt insa destul de confuze si lasa loc de multe interpretari. Aceasta versiune a normelor va fi dezbatuta doar patru zile, in loc de 10 zile cum prevede legea.

Astfel, toti angajatii care au si carte de munca si contract pe drepturi de autor ar putea plati de doua ori asigurari de sanatate, cu toate ca serviciile medicale de care beneficiaza sunt aceleasi. O alta confuzie este legata de plafonul neimpozabil, care a fost micsorat de la 40%, la 20%. Pentru sanatate, normele prevad ca “baza lunara de calcul a contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate prevazuta la art. III alin. 3 din ordonanta de urgenta o constituie cuantumul net al veniturilor (…) determinat ca diferenta intre venitul brut si chelutielile deductibile aferente realizarii venitului, care este limitat la echivalentul a cinci salarii”. Pentru somaj si pensie nu exista o precizare similara, astfel ca nu este clar daca plafonul neimpozabil se aplica doar la sanatate sau si la pensie si somaj.

Ce efecte vor produce aceste norme? Birocratie si inghesuiala in fiecare luna la casele de asigurari de sanatate, la casele de pensii si la agentiile pentru ocuparea fortei de munca. Zeci de mii de persoane se vor inghesui la ghisee lunar, ca sa-si plateasca noile dari, in conditiile in care si asa personalul este insuficient. Mai mult, chiar daca o persoana nu a realizat venituri din drepturi de autor intr-o luna, traseul pe la aceste ghisee va fi obligatoriu lunar, pentru a informa functionarii ca nu are de platit nimic.

Sursa: Financiarul

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns