Alaptarea previne obezitatea la varsta adulta

Mamele care isi alapteaza copiii in mod natural reduc semnificativ riscul ca acestia sa devina persoane obeze la varsta adulta. Explicatia consta intr-o proteina aflata in laptele matern, numita leptina, potrivit unei cercetari realizata de profesorul Andreu Palou, de la Universitatea din Insulele Baleare.

Descoperirea este prin ea insasi un argument in favoarea alaptarii la san, insa ofera, de asemenea, ideea de adaugare a leptinei in biberoane si in formulele de lapte pentru bebelusi. Aceasta piata potentiala, in valoare de 15 miliarde de euro in Europa, depinde insa de un studiu clinic pe mai multi bebelusi care nu a fost deocamdata efectuat.

Grupul de cercetatori condusi de Palou a descoperit ca leptina reprezinta componenta din laptele matern responsabila de efectele benefice ale alaptarii la san. Daca preia leptina organismul bebelusului ramane programat sa se protejeze impotriva obezitatii si a efectelor sale patologice in timpul vietii adulte.

Studiile au fost realizate pentru inceput pe soareci, iar rezultatele lor au putut fi extrapolate la oameni, insa printr-un criteriu indirect in conditiile in care femeile difera foarte mult in ceea ce priveste continutul natural de leptina din laptele matern, iar aceste diferente sunt corelate cu riscul de obezitate la copii.

Sursa: Agerpres

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns