60 de medici straini, autorizati sa lucreze in Romania

Aproape 60 de medici straini au primit aviz sa lucreze in Romania in clinicile nationale in ultimii doi ani, in timp ce peste 8.000 de doctori au plecat sa lucreze in alte state, putini dintre acestia revenind in tara, dar pentru salarii similare celor din strainatate.

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a acordat, in 2009, 31 de avize pentru activitate temporara, iar in primul semestru al acestui an, alte 25. Cei mai multi doctori straini, cu statutul de “visiting professors”, sunt maghiari, respectiv 30 din cei 56 care au venit in Romania in ultimii doi ani. In clinicile din Romania lucreaza de asemenea, cu aviz temporar, medici germani, irlandezi, finlandezi, suedezi, israelieni si bulgari.

Pe de alta parte, din 2007 si pana in iulie 2010, peste 8.000 de medici, dentisti si farmacisti, au primit certificate de conformitate pentru a putea lucra in strainatate, iar 2.000 au depus cereri, dar nu si-au luat documentele, potrivit unei statistici a Ministerului Sanatatii.

O alta categorie este alcatuita de medicii romani care lucreaza de multi ani in strainatate, care ar vrea sa revina, dar numai daca primesc salarii ca in strainatate.

In prezent, 15 medici romani care lucreaza in Franta, Israel, Canada sau SUA au fost adusi, din 2007, in cateva clinici private din Capitala. Centrul Medical Unirea, Medlife si Euroclinic sunt clinicile care incearca sa recruteze doctorii romani plecati. Medicii romani care revin in tara primesc in clinicile private salarii cel putin egale cu cele din strainatate si au conditii de munca similare, potrivit unui director al unei clinici private.

Sursa: Realitatea.net

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns