Viata unui copil roman va fi salvata printr-un transplant de celule stem

O rezerva de sange placentar pastrata intr-o banca de celule stem din Romania va fi folosita in premiera pentru realizarea unui transplant in cazul unui copil in varsta de cinci ani. Prima banca de celule stem din Romania, deschisa in 2006, va contribui la salvarea vietii unui baiat in varsta de cinci ani din Calarasi care sufera de talasemie majora (boala de sange transmisa ereditar).

Cu grefa de celule stem stocate in banca, micutul Vlad Andrei Decu va fi primul caz din Romania care va beneficia de celule stem recoltate din sangele placentar. Interventia, bazata pe utilizarea unor celule stem provenite de la sora baiatului, in varsta de 1 an si doua luni, urmeaza sa aiba loc la sfarsitul lui 2010, la o clinica privata din Italia. Potrivit medicilor, acest tip de transplant ar putea salva mii de vieti.

In Romania sunt in prezent 1.500 de copii bolnavi de leucemie, 3.500 sufera de boala Hodgkin, iar 370 de betatalasemie majora. Multi dintre acesti copii bolnavi ar putea fi salvati printr-un transplant de celule stem.

Sursa: Realitatea.net

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns