Romanii si-au luat aproape 95.000 de ani de concediu medical in 2009

Anul trecut, romanii au primit de la medic aproximativ 25 de milioane de zile de concediu medical (echivalentul a circa 69.000 de ani calendaristici sau 95.000 de ani in zile lucratoare), care au costat statul roman peste 230 de milioane de euro, potrivit statisticilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Daca Romania are in prezent aproximativ 4,5 milioane de contribuabili la bugetul asigurarilor de sanatate, doar 1,5 dintre acestia provin din sectorul bugetar. Statisticile arata ca anul trecut salariatii din sectorul bugetar au fost afectati de viroze, colici renale sau biliare sau de ulcer duodenal, boli pentru care au solicitat nu mai putin de 20.976.781 zile de concediu, adica peste 57.470 de ani de tratament la domiciliu. Pe de alta parte, 85% dintre beneficiarii concediilor medicale acordate in 2009 provin din sectorul bugetar.

Pentru totalul concediilor medicale raportate in 2009, statul a platit circa 923 de milioane de lei (peste 230 de milioane de euro). Daca raportam matematic numarul certificatelor medicale eliberate anul trecut la numarul personalului angajat in sectorul bugetar reiese ca un salariat a beneficiat de cel putin doua concedii medicale pe an.

“Sunt foarte multi bugetari care intr-o relatie tacita cu medicii si-au facut un obicei din concediul medical si anual se imbolnavesc foarte des, figurand in scriptele noastre chiar si cu peste 10 certificate medicale”, a declarat Lucian Duta, presedintele CNAS.

“Sunt inregistrate si perioade mari de concediu medical, potrivit legii de maximum 180 de zile, in special atunci cand persoana in cauza, pacientul inchipuit, urmeaza sa fie schimbata dintr-o functie importanta, iar multe dintre concediile medicale sunt false si in spatele lor se ascund diverse interese”, a mai precizat Duta.

Sursa: Financiarul

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

4 Raspunsuri la “Romanii si-au luat aproape 95.000 de ani de concediu medical in 2009”

 1. axel A spus:

  cifrele suna frumos, insa , din articol rezulta clar ca in sectorul privat nu sunt asa multe probleme cu concediile. salariatii din sectorul BUGETAR fac abuz de zile de concediu. deci , treaba e in cerc. se fura de la stat de catre angajatii statului, atunci totul e ok. tot asa nene! partea proasta e ca la FNUASS dam toti bani. aici nu mai este ok. as propune sa se inventeze o casa de asigurari separata pentru mediul privat din romania, unde sa se stie clar ce se face cu fiecare banut. tarziu , nu? s-au fgandit demult , altii. insa e contraproductiv pentru stat si buget. banii trebuie furati de undeva sa intre in cercul vicios.din buzunarul privat.cand il auzi pe duta cum se lamenteaza , mai ca-ti vine sa razi. amar. se plange de hotii pe care tot acest sistem monstruos (medical romanesc) i-a nascut.

 2. GhidCabinet.ro A spus:

  O eventuala solutie pe termen lung la problemele din sistemul public al asigurarilor de sanatate ar fi introducerea unor actori privati in acest sistem care sa ofere asigurari de sanatate private. Din pacate, pana la a realiza acest lucru, sistemul medical romanesc ar trebui sa treaca probabil printr-o evolutie structurala care sa aiba in vedere atat dezvoltarea medicinei private, cat si asigurarea legislatiei care sa permita functionarea unui sistem privat de asigurari de sanatate. In momentul de fata insa situatia economica din Romania, situatia economica a pacientilor si legislatia deficitara nu permit implementarea unui astfel de sistem in viitorul apropiat, mai ales ca nu exista deocamdata garantia ca asigurarile private de sanatate vor functiona in contextul actual romanesc.

 3. axel A spus:

  solutiile pe termen lung puteau fi gandite demult. pacat ca noi nu mai facem planuri, macar cincinale ca ale lui ceausescu. nu mai facem nici macar un plan sa functioneze normal timp de un an . exemplul perpetuu este ,cred, COCA de fiecare an.nu vreau sa judec gresit, orice este perfectibil, insa, la noi, se pare ca lucrurile nu se ajusteaza ci se prostesc an de an . asa suntem noi construiti. sau mai bine zis deveniti.

 4. axel A spus:

  normal, trecerea printr-o etapa cu public-privat ar fi calea de dorit. insa ce casa de asigurari privata mai poate face afaceri, ca asta sunt – afaceri, in conditiile in care nu se vrea nici minimul obligatoriu din punct de vedere tehnic: cardul de sanatate. nu este vorba de un carton magnetic , ci de principiul card de sanatate.si culmea, o rezitenta mare in calea dezvoltarii acestui sistem , o are chiar CMR.de neinteles.

Lasa un raspuns