Reducerea numarului de paturi din spitale va creste rata infectiilor intraspitalicesti

Scaderea numarului de paturi din spitale indeparteaza tot mai mult Romania de standardele internationale in domeniu. Astfel, tara noastra va avea 549 de paturi la 100.000 de locuitori, in timp ce Germania raporteaza 829 de paturi la acelasi numar de locuitori. In plus, specialistii atentioneaza ca astfel poate creste numarul de infectii intraspitalicesti.

Odata cu reducerea numarului de paturi din unitatile sanitare, Romania va pica pe locul 16, de pe pozitia a 11-a, in clasamentul european privid paturile de spital. Pe primul loc la numarul paturilor de spital in topul celor 32 de state se afla Germania, urmata de Cehia, cu 817 paturi la 100.000 de locuitori si de Letonia (801).

Ungaria numara 792 de locuri la 100.000 de locuitori, Austria-770, iar Franta, 707. Urmeaza Finlanda, Belgia si Slovacia. In prezent Romania a fost depasita si de Polonia (647), Bulgaria (621) sau Luxemburg (569). Pe ultimele trei locuri din clasament se afla Suedia, cu 287 de paturi la 100.000 de locuitori, Turcia cu 241 de paturi si Malta cu 237 de paturi.

“Evident ca un numar redus al paturilor din spitale va duce la crestere infectiilor intraspitalicesti, din cauza fluxului mare de pacienti. In plus, noi functionam intr-un sistem multi aglomerat si ma refer la ceea ce traiesc eu in fiecare zi la spitalul de urgenta, unde se ajunge la doi pacienti in pat, Unitatea de Primiri Urgente (UPU) este plina si aproape ca nu mai exista locuri prin sectie. In aceste conditii, sigur ca supraaglomerarea creste riscul de infectii nosocomiale, dar se poate ajunge si la conditii total necorespunzatoare de terapie a unor pacienti”, a declarat Tudor Ciuhodaru, seful Unitatii de Primiri Urgente de la Spitalul Clinic Sf. Ioan din Iasi.

Sursa: Realitatea.net

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns