Pacientii ameninta cu proteste violente daca CNAS va aplica noul sistem de compensare

La 1 iulie ar trebui sa intre in aplicare noul sistem de compensare a medicamentelor, pe clase terapeutice, propus de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Pacientii ameninta cu proteste in cazul in care noul sistem va fi pus in aplicare, in timp ce producatorii internationali de medicamente prezenti pe piata locala sunt de parere ca noua metodologie de decontare a medicamentelor este discriminatorie si incurajeaza coruptia.

Organizatiile nonguvernamentale din domeniu avertizeaza ca bolnavii, din ce in ce mai nemultumiti, sunt decisi sa organizeze mitinguri fara precedent. Presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia, a declarat ca se asteapta ca protestele organizate de oamenii nemultumiti sa devina violente.

“Noi am discutat cu presedintele CNAS, Lucian Duta, care ne-a asigurat ca noul sistem nu va afecta bolnavii cronici si pe cei inclusi in programele nationale. Restul pacientilor vor avea de suferit. Acest program va introduce si o coplata, care inseamna ca bolnavii vor scoate mai multi bani din buzunar pentru medicamente. Mai ales dupa cresterea pretului la intretinere si majorarea TVA, oamenii nu vor mai avea bani sa-si procure medicamentele. Pacientii sunt foarte nemultumiti si vor sa organizeze proteste. Ma tem ca manifestarile sa nu devina violente. Oamenii ne-au spus ca: ‘Daca e sa murim, mai bine murim cu ei de gat!'”, a declarat Cezar Irimia.

Vasile Astarastoae, presedintele CMR a precizat ca directorul CNAS l-a asigurat ca va modifica noul sistem de compensare, chiar inainte ca acesta sa fie implementat. “Eu am discutat cu directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, iar acesta mi-a promis ca vor modifica varianta prezentata a noului sistem de compensare. Metodologia actuala introduce un sistem de coplata, pe usa din dos”, potrivit lui Astarastoae.
“Categoric, acest sistem nu trebuia implementat in plina criza. Nu vad cum sa iesim din aceasta situatie, cat timp pentru Sanatate se aloca doar 2,6% din PIB, efectiv,” a mai spus seful CMR.

Sursa: Puterea

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns