Modificarile la sistemul de compensare a medicamentelor, in vigoare de la 1 iulie

Noua metodologie de compensare a medicamentelor stabilita de CNAS va intra in vigoare de la 1 iulie, iar bolnavii vor fi nevoiti sa isi cumpere pe cat posibil medicamente generice, renuntand la medicamentele originale care le erau prescrise pana in prezent. Potrivit CNAS, produsele cele mai folosite vor fi compensate aproape 100%, in timp ce medicamentele abia intrate pe piata, care sunt mult mai scumpe, vor fi compensate foarte putin sau chiar deloc.

Unii producatori de medicamente afirma ca pacientii care vor fi nevoiti sa se trateze cu produse generice ar putea suferi efecte adverse si vor avea nevoie chiar de spitalizare, fapt care va creste presiunea asupra sistemului public de asigurari. In cazul anumitor medicamente, diferentele de pret vor fi si de zece ori mai mari decat in prezent, 5 milioane de romani urmand sa fie afectati de schimbarea modului de compensare.

In noul sistem va fi introdus pe listele A si B conceptul de coplata zero. Peste 700 de medicamente vor fi eliberate gratuit, iar pentru alte 910 va scadea coplata, conform noului sistem de compensare care ia in considerare extinderea consumului de medicamente generice.

Sursa: Evenimentul Zilei

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns