Medicii, farmacistii si pacientii resping noul sistem de compensare a medicamentelor

Noul sistem de compensare a medicamentelor ii nemultumeste nu numai pe pacienti, dar si pe medici si farmacisti. Desi acestia spun ca medicamentele vor costa mult mai mult decat in prezent, seful Casei de asigurari de sanatate ii asigura pe bolnavi ca majorarile nu vor fi substantiale.

Si producatorii internationali de medicamente sunt impotriva schimbarii modului de compensare a medicamentelor, sustinand ca noul sistem ii va obliga pe pacienti sa scoata din buzunar cu 750% mai mult, insa reprezentantii CNAS sustin ca majorarile de pret nu vor depasi 10%.

“S-ar putea ajunge si la de sapte ori mai mult decat acum. Nu in toate cazurile. Declaratia CNAS ca doar cu 10% va creste pretul medicamentelor platite de pacienti nu este adevarata. Va creste destul de mult, intre 50% si 70-80%, in unele cazuri, mai ales la medicamentele originale”, a declarat vicepresedintele Colegiului Farmacistilor, Clara Popescu.

Presedintele Coalitiei Organizatiilor de Pacienti cu Afectiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia, a anuntat ca asociatiile pacientilor intentioneaza sa conteste decizia CNAS, in cazul in care masurile vor fi implementate. “Sunt realmente masuri imposibile pentru noi”, a declarat reprezentantul pacientilor. Potrivit asociatiilor de pacienti, folosirea unor medicamente generice in locul celor originale presupune in unele cazuri teste, pentru a vedea receptarea acestora de catre organismul pacientilor si folosirea unei cantitati reduse de medicatie.

Nici medicii nu sustin decizia CNAS. Presedintele Sindicatului National al Medicilor, Florin Chirculescu, a declarat ca, intr-o prima faza, dupa implementarea noului mod de compensare, medicii de familie vor fi supraaglomerati, pentru ca vor exista foarte multi pacienti care nu vor putea sa participe prin coplata. “Urmatorul pas va fi inundarea spitalelor cu aceste cazuri”, potrivit lui Chirculescu.

Sursa: Realitatea.net

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns