Interzicerea fumatului in locurile publice a avut efecte imediate in Marea Britanie

De obicei legile care intervin vizibil in viata cetatenilor unei tari au parte de critici virulente in majoritatea statelor europene. Cu toate acestea, in cazul legii care interzice fumatul in locurile publice in Marea Britanie criticile au fost reduse la tacere dupa ce legea si-a dovedit eficienta in doar cativa ani de la aplicare.

Potrivit cercetatorilor britanici, in doar un an de la intrarea in vigoare, care s-a produs in iulie 2007, aerul din barurile, restaurantele si birourile din Regatul Unit a devenit mult mai curat, fapt care a dus la prevenirea, in medie, a mai mult de 1.000 de posibile atacuri de cord. In primele 12 luni de la introducerea legii anti-fumat, statisticile medicale din Marea Britanie au aratat o scadere cu 1.200 (circa 2,4% din total) a numarului de atacuri de cord inregistrate.

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Bath, fumatul are, pe langa efectele pe termen lung care sunt binecunoscute, si efecte pe termen scurt, mai putin vizibile. Expunerea la o cantitate mica de fum de tigara prezenta in aer poate avea ca efect imediat reducerea gradului de fluiditate al sangelui, la care se adauga alte schimbari pe care le sufera vasele de sange la un timp de expunere de cel mult 30 de minute. Toate aceste schimbari pot duce la formarea conditiilor pentru dezvoltarea unui atac de cord.

Sursa: The Independent

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns