Doctorii romani, convinsi sa munceasca in strainatate prin scrisori cu oferte salariale de nerefuzat

Clinicile si spitalele europene au trecut la etapa agresiva de racolare a medicilor romani. Dupa succesele obtinute la tot mai frecventele targuri de job-uri pentru medici, unde concurenta pe locurile oferite a fost extrem de puternica, institutiile medicale din afara tarii si-au indreptat atentia catre cei mai buni specialisti de la noi.

Astfel, tot mai multi medici cunoscuti au inceput sa primeasca personal scrisori din partea clinicilor europene, care incearca sa-i atraga cu salarii extrem de atractive. Unii dintre ei, inca inradacinati in meleagurile natale, refuza, altii, nemultumiti de sistem, stau pe ganduri, insa tot mai multi, in special cei sub 50 de ani, pleaca, sperand la cativa ani de viata decenta.

“In fiecare luna, eu si multi dintre colegii mei primim scrisori de la spitale din tarile Uniunii Europene, in care ni se ofera salarii de 10.000-12.000 de euro pe luna. Ne-au plecat deja doi medici in Franta, care aveau specializare pe chirurgie vitreoretinala, un departament unic in tara, in care erau doar patru asemenea specialisti”, a declarat dr. Monica Pop, manager al Spitalului de Urgenta Oftalmologie din Bucuresti.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, dr. Vasile Astarastoae, spunea ca au disparut 10% dintre medicii romani si, conform directivelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la o scadere de 2% din personalul sanitar, trebuie declarat cod rosu in sistem. In acest ritm, in mai putin de cinci ani, sistemul medical romanesc va intra in colaps, iar semnele incep deja sa se vada. Numai la Anestezie si Terapie Intensiva, deficitul de medici a ajuns la 30%, fapt care cauzeaza probleme in toate spitalele din tara.

Sursa: Cotidianul

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Un raspuns la “Doctorii romani, convinsi sa munceasca in strainatate prin scrisori cu oferte salariale de nerefuzat”

  1. axel A spus:

    suntem doar la inceput de exod. acum pleaca poate doar specialistii foarte buni (si nemultumiti de sistem), dar, cu timpul , vor pleca toti medicii tineri, indiferent de experienta si specializare. cu cat rolul CNAS in viata medicala se transforma intr-unul de birjar, cu atat mai mult cei neconvinsi astazi de eficienta plecarii, vor reconsidera ofertele externe de tot felul.indiferent de varsta si pregatire.ceea ce nu au anticipat nici nemtii nici francezii sau englezii este ca si medicii lor imbatranesc si nu mai vin altii, sau vin dar nu in acord cu crestera populatiei si a nevoilor de asistenta medicala. daca astazi au nevoie de anestezisti, oftalmologi, ginecologi, etc, maine vor avea nevoie de generalisti, medici de laborator, urgentisti, pentru simplul motiv ca atunci cand ai lor vor iesi la pensie, vor pensie si odihna , nu fugareala si umilinta asa cum se intampla la noi. oricum, si nu vreau sa fiu patetic, nu este locul aici, romania este un stat pe cale de dizolvare atat economic cat si, mai ales, social. cine mai poate sustine medicina aici ? este domeniul social poate cel mai sensibil si mai consumator de resurse (intr-o tara normala).

Lasa un raspuns