CNAS: S-a inregistrat o crestere a consumului de medicamente scumpe

Lucian Duta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), a atras atentia ca in Romania ultimilor ani s-a inregistrat o crestere a consumului de medicamente originale, cu pret de piata mai ridicat, de la 60% din total, la peste 75%.

Reprezentantii CNAS sustin ca modificarea sistemului de compensare este necesara in conditiile in care in sistemul medical s-au cheltuit, numai in anul 2009, peste 900 de milioane de euro, cu mai mult de 360 de milioane de euro decat in 2005. Romanii au ajuns sa cheltuiasca pe medicamente mai scumpe de doua ori mai mult decat nemtii.

Dr. Dorin Ionescu, directorul executiv al CNAS, a declarat ca odata cu punerea in practica a noului sistem de compensare a medicamentelor nu vor plati in plus decat bolnavii care vor sa-si pastreze actuala schema de tratament. “Este vorba de 15-20% din populatie care primeste medicamente scumpe si pentru care cresterea va fi de 10%. Vom avea in schimb de trei ori mai multe medicamente ieftine decat acum, iar accentul va fi pus pe cele generice, asa cum se intampla in toata Uniunea Europeana”, a explicat Ionescu.

Sursa: Adevarul

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns