Cinci milioane de bolnavi vor plati medicamente mai scumpe

Aproximativ cinci milioane de bolnavi vor fi afectati de noua schema de compensare a medicamentelor pe care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) intentioneaza sa o aplice de la 1 iulie. Noua metodologie propusa de CNAS presupune schimbarea schemei de compensare a medicamentelor, de la referentierea pe genetic, la referentierea pe clasa terapeutica. Practic, compensarea se va face pentru medicamentele cele mai ieftine din clasa terapeutica respectiva.

Acest lucru inseamna ca acelor pacienti care se trateaza de cancer, HIV/SIDA sau boli cardiovasculare, CNAS le va deconta doar cel mai ieftin medicament pentru tratament. In timp ce autoritatile afirma ca pacientii nu vor simti cresteri de pret semnificative, producatorii de medicamente si asociatiile de pacienti sustin ca bolnavii vor plati de pana la noua ori mai multi bani pe medicamente. Noul mecanism de compensare ii va afecta pe acei pacienti care vor sa foloseasca in continuare aceleasi medicamente, pentru acestea urmand ca bolnavii sa scoata din buzunar mai multi bani.

Sursa: Gandul, Puterea

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

2 Raspunsuri la “Cinci milioane de bolnavi vor plati medicamente mai scumpe”

  1. axel A spus:

    vom vedea ! cu cat mai repede pe branci cu sistemul de sanatate din romania, cu atat mai bine! trecem la medicina traditionala, si , cine are putere, va supravietui !din pacate nu se aplica tocmai celor mai napastuiti dintre pacientii nostri, dar sa nu uitam ca si mai marii nostri sefi nu sunt facuti din tabla de inox. boala nu alege, iar de tratat prin tari straine nu va merge la infinit-trebuie sa te intorci in romania! si aici , surpriza : esti intampinat de zombi!

  2. GhidCabinet.ro A spus:

    Noua metodologie de decontare a medicamentelor compensate sau gratuite este primita cu reticenta in randul cadrelor medicale si in randul bolnavilor, in conditiile in care modifica status-quo-ul si trezeste nelinisti cu privire la modul in care va functiona sistemul pe viitor. Masura afecteaza producatorii internationali care isi desfasoara activitatea pe piata romaneasca, insa pare sa ii favorizeze, cel putin partial, pe producatorii din Romania, care , teoretic, ar trebui sa vanda medicamente mai ieftine in conditiile in care la costurile de productie nu se mai adauga si costurile de transport etc. Cu toate acestea, trebuie sa tinem seama ca sistemul public de sanatate nu reprezinta un mecanism care sa functioneze pe considerente economice, ci are in vedere asigurarea serviciilor medicale catre pacienti, un drept castigat odata cu aderarea la Declaratia Drepturilor Omului.

Lasa un raspuns