Cercetatorii americani au creat primul ficat artificial

Oamenii de stiinta au reusit sa produca in vitro un ficat artificial plecand de la celule stem. Cercetatorii de la Massachussetts General Hospital din Boston au desfasurat un experiment in mai multe etape, care a condus la fabricarea unui ficat din celule stem.

Echipa de cercetatori a eliminat intr-o baie de solventi speciali celulele ficatului afectat al unui soarece donator, pastrand doar vasele sanguine si colagenul. Au insamantat apoi acest substrat cu celule stem sanatoase, care proveneau de la o cultura de celule ale pielii soarecelui care urma sa fie tratat, pentru a elimina riscul respingerii.

Alimentat cu sange artifical, s-a dezvoltat astfel un ficat nou, apt sa elimine toxinele. Acest organ artificial a fost pastrat peste 10 zile intr-o cutie Petri, fiind apoi transplantat la un soarece, care a supravietuit cateva ore.

Potrivit doctorului Korkut Uygun, seful echipei de cercetatori, este pentru prima data cand a fost produs in laborator un asemenea organ transplantabil. Acest tip de cercetare, efectuata pe animale, este doar la inceput si va mai urma multa munca pana la sintetizarea unui ficat viabil si functional, care sa poata fi transplantat la oameni, potrivit cercetatorului.

Sursa: Agerpres

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns