Cum se vor descurca primariile cu 373 de spitale in subordine

De la 1 iulie, 373 de spitale vor trece din subordinea Ministerului Sanatatii in cea a consiliilor locale si judetene. Asta, dupa ce un program pilot desfasurat in Bucuresti si in  Oradea a avut rezultate pozitive, printre care scaderea duratei medii de spitalizare si a mortalitatii intraspitalicesti.

Teoretic, ideea este buna, dar ce se va intampla in practica? “Primariile si consiliile locale, cu cateva exceptii, nu au aratat ca inteleg uriasa responsabilitate care va apasa pe umerii lor”, a declarat, cu scepticism, Alexandru Popescu, director comercial de la Centrul Medical Unirea.

Managerii de spitale si autoritatile direct implicate in acest proces prefera sa vada partea plina a paharului. “Este un pas inainte”, a declarat Sanda Patrichi, manager la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj. “Insa este important ca si finantarea sa fie asigurata pentru ca 70-75% din bugetul unui spital provine din decontarile caselor judetene de asigurari de sanatate, iar restul, de la buget sau din accize, prin Ministerul Sanatatii, bani folositi de unitati pentru reparatii si achizitii publice”, a mai precizat Patrichi.

Sursa: Capital

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns