CMR cere Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala in problema concediilor medicale

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) si Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (CoPAC) a solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul acestui act normativ, considerand ca verificarea la domiciliu a bolnavilor aflati in concediu medical incalca drepturi si libertati fundamentale ale omului.

Cele doua organizatii sustin ca ordonanta de guvern privind concediul medical aduce atingere dreptului la integritate psihica, garantat prin articolul 22 din Constitutie, si limiteaza sever dreptul la libera circulatie.
Atat CMR, cat si CoPAC catalogheaza verificarile la domiciliu efectuate in cazul celor aflati in concediu medical drept un “control politienesc”.

“Putem imagina nenumarate situatii in care persoana respectiva, bolnava fiind, din motive neimputabile-imobilizare la pat, pierderea cunostintei, parasirea de urgenta a domiciliului pentru scurte perioade de timp pentru procurarea de medicamente-nu este prezenta permanent la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata. Permanenta teama de a nu fi gasita de catre organele de control creeaza persoanei respective o stare de tulburare care ii afecteaza integritatea psihica”, afirma cele doua organizatii in actiunea trimisa Avocatului Poporului.

Sursa: Curentul

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns