Codul Rosu pentru migratia medicilor: exista sau nu?

Vineri, 16 aprilie 2010, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae a tras un semnal de alarma cu privire la exodul medicilor din Romania, invocand existenta unui Cod Rosu instituit de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Potrivit prof. Astarastoae, Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat insitituirea unor sisteme de alerta la nivel national prin care sa se semnaleze plecarea unui numar mare de medici in strainatate. Pierderea unui procent de peste 2% dintre medicii practicanti ar trebui sa declanseze, conform prof. Astarastoae codul rosu ce semnaleaza un nivel ingrijorator al migratiei.

Pe de alta parte, jurnalistii de la Romania libera sustin ca acest cod nu exista. Contactati de ziaristi, reprezentantii OMS spun ca nu exista un astfel de cod, ci doar un nivel minim de medici stabilit de OMS la suta de mii de persoane. In prezent acest nivel este de 20 de medici. In Romania, numarul este de 190 de medici la o suta de mii de locuitori. Vasile Astarastoae si-a nuantat ulterior afirmatia, spunand ca este vorba despre o recomandare a Conferintei Mondiale a Sanatatii din anul 2000. 

Ministerul Sanatatii a reactionat aratand ca nu are cunostinta despre o asemenea alerta, dar deputatul independent Tudor Ciuhudaru a anunta ca urmeaza sa initieze o lege pentru reducerea deficitului de personal din sanatate.

Sursa: Romania Libera

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns