Cate infectii intraspitalicesti sunt in realitate in unitatile sanitare din Romania

“Raportam de zece ori mai putine infectii decat avem in spitale, comparativ cu alte state precum Germania, Franta sau Statele Unite” a declarat profesorul clujean Ioan Bocsan, fostul presedinte al Comisiei Nationale de Epidemiologie, care a precizat ca daca raportarile ar fi corecte, s-ar putea lua masurile de urgenta necesare pentru preventia unor cazuri grave. Potrivit lui Bocsan, in Romania se raporteaza o incidenta de 1-2% infectii nosocomiale (contractate in spital) din totalul cazurilor, in conditiile in care in tarile dezvoltate se raporteaza o incidenta de 8-10% din totalul cazurilor. “Or, la noi totul este foarte frumos si minunat. Statele Unite raporteaza 9%, Germania – 8%. La nivelul Uniunii Europene se spune ca un bolnav din zece face infectie nosocomiala”, a precizat profesorul clujean.

“La noi totul este interpretat prost. Un astfel de indicator, indicele de infectie nosocomiala, este de fapt un indice care ne arata disfunctionalitati ale unitatii sau ale personalului si care poate fi imbunatatit printr-o investitie pe care nu o poti solicita daca nu ai astfel de infectii iar acestea reprezinta un lucru obisnuit in lumea medicala”, potrivit  profesorului Bocsan. Directorii de spitale sustin ca nu declara toate cazurile de infectii deoarece sunt obligati sa nu depaseasca parametrii la care se obliga prin semnarea contractului de management, se tem sa nu piarda puncte sau, in anumite cazuri, sa nu isi piarda mandatul.

Prof. dr. Ioan Bocsan este in prezent seful catedrei de Epidemiologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Cluj si a fost timp de 12 ani presedintele Comisiei Nationale de Epidemiologie a Ministerului Sanatatii.

Sursa: Evenimentul Zilei

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns