Viorel Vasile: In 16 ani nu am vazut asa blocaj pe piata farma

Presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), Viorel Vasile, spune ca actualul blocaj financiar din industria farmaceutica este cel mai serios de pana acum. Presedintele ADMR spune ca este implicat in piata farma de 16 ani, dar pana acum nu a intalnit un astfel de blocaj. Viorel Vasile trage un semnal de alarma cu privire la situatia din domeniul farmaceutic, considerand ca perpetuarea dezinteresului guvernantilor fata de aceasta problema va duce la turbulente economice majore.

Principala cauza a situatiei actuale o constituie acumularea unor fatorii foarte mari ale farmaciilor si spitalelor fata de distribuitorii de medicamente. Potrivit lui Viorel Vasile, cuantumul acestor datorii este de 500 milioane de euro. Dintre acestia, 400 de milioane reprezinta datoriile farmaciilor pentru medicamente compensate si gratuite. Neonorarea de catre CNAS a facturii catre farmacii va duce in final la un dezastru in domeniul farmaceutic, sustine Viorel Vasile. Prelungirea termenului legal de plata de la 90 la 180 de zile a creat un haos in sistem, majoritatea contractelor fiind semnate pe un an.

In opinia distribuitorilor de medicamente, cea mai buna solutie pentru rezolvarea problemei datoriilor ar fi ca Guvernul prin Ministerul Sanatatii si cel al Finantelor, sa contracteze un credit la o banca comerciala, cu care ar putea fi platite datoriile si s-ar putea traversa in conditii decente anul 2010.

Sursa: Financiarul

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns