Premiera medicala mondiala: transplant cu rinichi incompatibil

Maxine Bath, o femeie de 41 de ani din Marea Britanie a devenit prima persoana din lume careia i se transplanteaza cu succes un rinichi de la un donator considerat initial incompatibil. Femeia facea dializa de 15 ani si astepta de 10 ani un rinichi compatibil. In ultima vreme situatia sa se agravase din cauza problemelor cu tensiunea. 

Operatia a fost realizata la Spitalul Universitar din Coventry, la sfarsitului lui noiembrie 2009 si a implicat folosirea unei proceduri numite criofiltrare. Prin aceasta tehnica, plasma din sange a fost extrasa si inghetata, proteinele si anticorpii fiind transformate intr-o substanta cu consistenta unui gel.

Criofiltrarea a permis filtrarea si eliminarea din sange a anticorpilor care impiedica acceptarea unui organ transplantat de catre organism. Dupa eliminarea acestora, plasma a fost incalzita si reintrodusa in sangele pacientei.

Atat Maxine Bath, cat si sora sa, Michelle Timus, au trebuit sa treaca prin cinci sesiuni de criofiltrare pana cand transplantul a putut fi realizat. Operatia reprezinta o speranta pentru multi alti pacienti aflati in asteptarea unui rinichi compatibil. In Marea Britanie, ca si in Romania, exista mii de pacienti aflati pe listele de asteptare pentru transplant de rinichi.

Sursa: The Times

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns