Bugetul Ministerului Sanatatii ajunge pana in vara

Doua persoane cu functii cheie in sistemul sanitar au transmis in week-end semnale potrivit carora bugetul actual al sanatatii este insuficient. Este vorba despre Ministrul Sanatatii, Attila Cseke si Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae. Ambii au declarat ca este foarte posibil ca banii alocati Sanatatii sa se termine pana in vara. Pentru a acoperi intregul an 2010, la bugetul actual ar trebui adaugati circa 500 de milioane de euro.

Ministrul Attila Cseke a declarat ca anul acesta se vor taia “scurgerile de resurse financiare”, deoarece “se scurg bani importanti din sistemul sanitar”. Presedintele CMR, Vasile Astarastoae a atras atentia ca bugetul real pe 2010 nu este de 3,6% din PIB (4,53 miliarde de euro) ci mult mai mic, deoarece o parte a banilor vor fi folositi pentru acoperirea cheltuielilor corespunzatoare trimestrului 4 din 2009. Astfel, procentul real din PIB al bugetului pentru sanatate este de 2,3-2,6 %, un buget total insuficient, in conditiile in care chiar si procentul de 3,6%, anuntat oficial, nu acopera toate cheltuielile sistemului. In aceste conditii, este probabil ca banii se se termine in luna iunie 2010.

Sperantele de suplimentare a bugetului ale Ministerului Sanatatii sunt legate de intoducerea taxei pe fast-food, care ar putea aduce la bugetul ministerului o parte din suma necesara pentru a acoperi cheltuielile sanatatii. O alta sursa de venit ar putea fi introducerea sistemului de coplata pentru serviciile medicale.

Sursa: Gandul

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns