A fost sau n-a fost pandemie: Consiliul Europei acuza, OMS se apara

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (PACE) a organizat in 26 ianuarie 2010 audieri pe tema “Gestionarea pandemiei H1N1: e nevoie de mai multa transparenta?”

Dr. Wolfgang Wodarg, fost presedinte al subcomitetului pentru sanatate din cadrul PACE si initiatorul audierior a sustinut ca  declararea pandemiei si starea de panica legata de virusul A/H1N1 instituita la nivel global nu se justifica. Wodarg considera ca este nevoie de o intelegere mai clara a mecanismului de luare a deciziei in cazul declararii pandemiilor. Intrebarea cheie in acest caz este daca decizia se ia pe baza unor dovezi stiintifice sau daca aceasta este influentata de alte interese. Wodarg  spune ca definitia pandemiei a fost modificata in luna mai si ca o gripa obisnuita a fost transformata intr-o uriasa sursa de profit pentru producatorii farmaceutici. Milioane de oameni au fost vaccinati fara rost, spune Wodarg, iar suma totala cheltuita la nivel global cu gripa A/H1N1 este de circa 18 miliarde de dolari.

Prof. Dr. Ulrich Keil, Director al Centrului de Epidemiologie de la Universitatea Munster, care lucreaza in colaborare cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, a sustinut ca virusul H1N1 nu este unul nou, el fiind cunoscut de zeci de ani in cercurile epidemiologilor si a cerut reconsiderarea anuntului de pandemie al WHO. Profesorul Keil a adaugat ca in Germania se inregistreaza anual 10000 morti cauzate de gripa sezoniera, in special la persoane in varsta si la cei cu conditii medicale anterioare. Prin comparatie, numarul persoanelor care au decedat in urma contactarii virusului gripei noi a fost de doar 187.

Reprezentantul la audieri al OMS, Dr. Keiji Fukuda, a raspuns acuzelor spunand ca noul virus s-a raspandit cu mare repeziciune, ajungand in 8 saptamani in 120 de tari, pentru ca in prezent sa fie raportat peste tot pe glob. Potrivit lui Fukuda, pandemia H1N1 este fundamental diferita de gripa sezoniera, in primul rand pentru ca a cauzat forme de imbolnavire severa si chiar moarte la persoane tinere, multe dintre aceste decese fiind asociate cu pneumonia virala, situatie care nu apare in cazul gripei sezoniere. In viziunea reprezentantului OMS, compararea numarului de victime ale gripei A/H1N1 cu cel cauzat de gripa sezoniera este echivalent cu a compara “mere cu portocale”, modul de manifestare fiind diferit la cele doua tipuri de gripa. In plus, numarul de decese raportate este mult mai mic decat cel real, sustine Fukuda. Acesta a respins si acuzatia ca OMS a declarat pandemia la presiunile producatorilor de medicamente, precizand ca organizatia a implementat mecanisme care sa previna influentarea deciziilor sale de catre industria farmaceutica.

Sursa: Site-ul Consiliului Europei: www.coe.int

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns