Piata farma locala ar putea creste cu 10% in lei in 2010

Piata farmaceutica din Romania va urma, dupa toate probabilitatile, dinamica din 2009. Daca anul trecut piata a fost estimata la circa 1,88 miliarde de euro, pentru 2010 se estimeaza o usoara scadere in euro, catre valoarea de 1,83 miliarde de euro. In lei se va inregistra, potrivit unei analize a Ziarului Financiar, o crestere de circa 10%. Cele mai expuse riscului de neincasare a banilor sunt farmaciile independente, astfel ca in 2010 este posibil sa asistam la mai multe falimente de astfel de unitati farmaceutice decat in 2009.

Este putin probabil sa asistam la falimente ale distribuitorilor mari sau a producatorilor locali. Alte previziuni pentru 2010 mentionate in analiza Ziarului financiar sunt cresterea preturilor la OTC-uri, reduceri de personal in zona de distributie a medicamentelor, opriri temporare a productiei pentru producatorii locali si reduceri de personal in distributia de medicamente.

Una din problemele principale cu care se va confrunta sistemul este asigurarea lichiditatilor, in conditiile in care marirea termenelor de plata afecteaza intraga industrie. O alta tendinta care se va manifesta la multe companii este aceea de a amana lansarile de produse noi, in conditiile in care preturile stabilite de Ministerul Sanatatii sunt prea mici.

Sursa: Ziarul financiar

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns