Concediul de maternitate in UE ar putea ajunge la 18 saptamani

Mamicile din tarile Uniunii Europene ar putea beneficia de un concediu de maternitate, platit cu salariu integral, mai lung cu patru saptamani decat in prezent. Acest lucru ar putea fi posibil daca proiectul propus de europarlamentarul roman Rovana Plumb ar fi aprobat de Parlamentul European. Proiectul mai prevede ca femeile gravide nu pot fi concediate in timpul sarcinii si timp de 12 luni dupa nastere. De asemenea, proiectul prevede ca aceste femei nu pot fi obligate sa munceasca peste program in ultimele trei luni de sarcina si 12 luni dupa ce au nascut.

Statele membre UE vor fi obligate sa mareasca perioada de concediu platit integral in cazul nasterii premature sau daca bebelusul este spitalizat la nastere. Proiectul prevede adaugarea unei luni suplimentare de concediu pentru fiecare copil, in cazul nasterilor multiple. De asemene, perioada de concediul poate fi extinsa cu minimum opt sapatamani in cazul copiilor cu dizabilitati.

Proiectul a primit deja aviz favorabil de la Comisia pentru ocuparea fortei de munca din cadrul Parlamentului European. Daca va fi adoptat, proiectul va fi aplicat in toate statele membre UE.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns