Sistemul clawback poate genera o criza a sistemului sanitar

Producatorii de medicamente lanseaza un avertisment cu privire la efectele introducerii sistemului clawback. Potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane a Producatorilor si Importatorilor de Medicamente (ARPIM), acesta ar putea ingreuna accesul pacientilor la tratament si ar putea declansa chiar o criza in sistemul sanitar.

Producatorii vor plati prima parte a taxei de clawback, corespunzatoare trimestrului 4 a anului curent, inceapand din 25 ianuarie 2010. Presedintele ARPIM, Dan Zaharescu, spune ca acest sistem este unul de limitare a depasirii bugetare si implicit a consumului si se aplica in tari in care consumul de medicamente este mare. In conditiile in care in Romania consumul este de patru ori mai mic decat media UE, noi nu avem nevoie de o limitare a consumului, a mai spus Zaharescu. Reprezentantul producatorilor considera ca neactualizarea preturilor la medicamente, introducerea clawback-ului si nealocarea unui buget suficient vor duce la declansarea unei crize in sistemul de sanatate.

Prin mecanismul de clawback, producatorii sunt taxati cu un procent cuprins intre 5 si 11% din valoarea cifrei de afaceri trimestriale.

Sursa: NewsIn

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns