Precizari de la Institutul de Pneumologie Marius Nasta

Avand in vedere informatiile vehiculate in presa, privind incheierea a doua contracte pentru asigurarea serviciilor de paza intre Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucuresti si o companie privata de paza, conducerea spitalului face urmatoarele precizari: exista doua contracte incheiate, deoarece Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” are mai multe locatii ce necesita paza. Dintre acestea, mentionam sediul secundar, cu o suprafata de 1,4 hectare, si sediul central al Institutului, situat in Sos. Viilor, ce se intinde pe o suprafata de 7,5 hectare si care ridica probleme de securizare deosebite.

In primul trimestru al anului 2009, valoarea prejudiciilor aduse spitalului, prin furturi repetate, se ridica la 2,5 miliarde de lei. Din cauza acestor furturi, atat din patrimoniul Institutului, al pacientilor, precum si al medicilor, au fost instalate gratii la ferestre, anterior incheierii contractelor cu firma de paza. „Cred ca este singurul spital unde pacientii care stau in saloanele de la parter si chiar de la etajul 1, privesc afara printre gratii. Sa nu uitam ca este vorba despre oameni care au probleme respiratorii si, din pacate, se vad nevoiti sa stea cu gratii la ferestre, urmare a numeroaselor reclamatii privind lipsa anumitor bunuri din saloane. Unii sufera de claustrofobie, iar gratiile de la geamuri nu fac altceva decat sa accentueze aceasta senzatie”, a declarat dr. Adrian Mocanu, Managerul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucuresti.

Pe de alta parte, exista si o problema legata de siguranta spitalului: „In urma cu cateva luni, agentii de paza au observat ca a fost taiat cablul de la alarma grupului electrogen al spitalului, ce deserveste, in caz de pana de curent, blocul operator si sectia de terapie intensiva. Cablul a fost taiat pentru a facilita furtul, pe timpul noptii, a combustibilului din tancul de motorina. Asta inseamna ca, in cazul nefericit  al unei pene de curent, viata bolnavilor ar fi fost pusa in pericol”, a mai declarat dr. Adrian Mocanu.

Problemele legate de paza Institutului de Pneumologie „Marius Nasta” sunt reflectate si in numeroasele plangeri la politie, prin care reprezentantii Institutului au reclamat o serie de furturi.

Initial, paza spitalului a fost asigurata de 14 angajati, impartiti pe trei locatii, care lucrau in trei schimburi pe zi. Astfel, practic, exista cate un om, maxim doi, care nu puteau asigura paza unor suprafete atat de mari de teren si cu vecinatati nesigure. Persoanele angajate pentru aceasta activitate erau portari, nu agenti de paza. Avand in vedere aceste considerente, Institutul „Marius Nasta” a incheiat contracte cu o firma de paza profesionista, pentru a evita eventualele pagube materiale produse prin furturi, precum si pentru a garanta siguranta pacientilor internati in cadrul acestei institutii. Dupa preluarea serviciilor de paza de catre o firma specializata, portarii au fost redistribuiti in alte compartimente, conform calificarilor fiecaruia si in acord cu organizatiile sindicale ale spitalului.

Initiativa incheierii acestor contracte cu o firma specializata de paza a fost supusa aprobarii comitetului director al Institutului “Marius Nasta” si a fost aprobata in unanimitate, ca urmare a motivelor expuse mai sus. Contractele s-au incheiat conform procedurilor legale in vigoare (art. 55, 57 din O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii – Anexa 2B), pana la sfarsitul anului 2009.

Valoarea celor doua contracte reprezinta 1,2% din bugetul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucuresti. Ca urmare a derularii acestor contracte cu o firma de paza, avand in vedere specificul patologiei si a riscului epidemiologic ridicat din spital (TBC),  s-a redus fluxul de iesiri pe strada (in spatiul public) a bolnavilor cu tuberculoza internati in Institutul „Marius Nasta”. De asemenea, a crescut confortul psihologic, atat al pacientilor, cat si al personalului medical din Institut.

Sursa: Institutul de Pneumologie Marius Nasta, Comunicat de presa, 17 noiembrie 2009

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

3 Raspunsuri la “Precizari de la Institutul de Pneumologie Marius Nasta”

 1. irimescu corneliu A spus:

  Am fost operat la acest spital-institut, de catre dr. Orghidan,dr. Barbulescu, anesteziat de dr.Stoica. Toti, niste mari profesionisti, ultra umani, ceea ce gasesesti destul de rar prin spitale. Inclusiv personalul mediu de serviciu;asistente, infirmiere,etc.,AU DAT DOVADA DE MULT PROFESIONALISM, UMANISM SI SPIRIT CIVIC, PENTRU CARE LE MULTUMESC TUTUROR si bine inteles si conducerii institutului, care cred eu, ca da linia sau tonul acestor atitudini de umanism si compasiune fata de pacienti.
  Inca odata, le multumesc tuturor, pe aceasta cale.
  Sa le dea Dumnezeu sanatate si putere de munca.

 2. GhidCabinet.ro A spus:

  Va multumim pentru mesajul postat, l-am trimis mai departe catre medicii de la Institutul Marius Nasta. Va dorim si noi multa sanatate si va uram Sarbatori Fericite!

 3. georgeta A spus:

  Ce este la chirurgie toracica,nu stiti
  vine o blonda inalta,frumoasa la unii toracici de la cladirea din dreapta cand intri pe poarta si apoi in cabinet se aud mugete
  cred ca o strigau mari-maria-marina

Lasa un raspuns