Precizari privind fertilizarea in vitro

Ministerul Sanatatii a emis joi, 8 octombrie, un comunicat ce include lamuriri privind cadrul legislativ in care se pot efectua fertilizari in vitro. In comunicat se precizeaza ca unitatile sanitare pot efectua proceduri de inseminare artificiala ca si pana acum, noutatea introdusa recent fiind ca trebuie emise documente justificative  pentru decontarea acestora.
Ministerul Sanatatii nu a ingradit actul medical, doar a cautat sa inchida portitele care puteau duce la eludarea legii, a precizat Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Pentru decontarea serviciilor medicale de reproducere umana asistata vor trebui emise doua documente de plata pentru cele doua etape ale procedurilor. Un document va reprezenta costurile generate de stimularea ovariana si cele implicate de prelevarea de celule. Pe acest document vor fi inregistrate, post prelevare, numarul de ovule recoltat, pentru a elimina posibilitatea ca ovulele recoltate care nu au fost implantate sa fie folosite contra cost pentru alte paciente.

Prelevarea de celule trebuie precedata, in mod obligatoriu de semnarea de catre donatoare a unui formular din cre sa reiasa ca accepta procedura fara sa obtina profit personal.

Cele de-al doilea document se va referi la procedura de implantare a ovulelor fecundate in uter. Aceasta procedura se poate tarifa, deoarece nu intra sub incidenta prevederilor art. 158 din L95/2006.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns