Avanpremiera la Conferinta de Neuropsihiatrie: interviu cu Dr. Sever Cristian Oana

Reputatul medic Cristian Sever Oana, organizator principal al Conferintei de Neuropsihiatrie pentru medicii de familie, din partea AMFB, a avut amabilitatea de a raspunde, in exclusivitate pentru cititorii GhidCabinet.ro, la cateva intrebari, in avanpremiera Conferintei.

GhidCabinet.ro: Incheiem in curand un an dificil, de criza, care a pus la incercare nervii multor romani. Se poate vorbi despre o “epidemie” de depresie la nivel national declansata de criza economica?

Dr. Sever Cristian Oana: Nu putem vorbi de o epidemie de depresie. In primul rind greutatile vietii nu duc nemijlocit la depresie. Cu totii avem necazuri la un moment dat in viata, dar nu toti facem depresie. Probabil ca este nevoie si de o conditie care tine de personalitatea pacientului. In al doilea rind, procesul ce duce la depresie este indelungat si de aceea este posibil ca numarul de cazuri sa creasca cind vom fi in plina revenire economica. Ceea ce observam insa in cabinetele noastre este cresterea numarului de pacienti anxiosi.

GhidCabinet.ro: In ce masura poate contribui medicul de familie la atenuarea socurilor psihice produse de criza economica?

Dr. Sever Cristian Oana: Medicul de familie reprezinta un punct de stabilitate in viata pacientului. Indiferent ce se intimpla in economie sau politica, el este partenerul de nadejde al pacientului, la care acesta poate apela pentru orice problema de viata si nu doar de sanatate. In definitiv este o relatie stabila de incredere reciproca, iar asta conteaza enorm mai ales in conditii de criza.

GhidCabinet.ro: Care sunt noutatile fata de editia de anul trecut a Conferintei de Neuropsihiatrie?

Dr. Sever Cristian Oana: Noutatea principala este accentul pus pe problemele practice care vor fi dezbatute in cadrul atelierelor de lucru, in paralel cu sesiunea din plen.

GhidCabinet.ro: Care sunt principalele teme dezbatute in cadrul Conferintei?

Dr. Sever Cristian Oana: Principalele teme abordate vor fi anxietatea, depresia, dementa senila, miscarea Balint.

GhidCabinet.ro: Care sunt principalele probleme cu care se confrunta domeniul neuropsihiatriei in Romania?

Dr. Sever Cristian Oana: Este vorba in primul rand despre stigmatul social atasat bolnavului psihic. O alta problema majora este numarul total insuficient de centre comunitare de ingrijire a bolnavilor psihici.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns