Ministerul Sanatatii a adoptat un nou plan de actiune impotriva gripei AH1N1

Comitetul de Coordonare si actiune al MS pentru noua forma de gripa pandemica a finalizat astazi, 10 septembrie, un plan special de monitorizare, prevenire si actiune in cazul imbolnavirilor cu virusul A/H1N1  in unitatile de invatamant. Strategia pe care se axeaza planul vizeaza reducerea la maximum a imbolnavirilor pana la demararea campaniei de vaccinare din decembrie si actiuni rapide pentru limitarea raspandirii virusului in scoli pe toata durata pandemiei. Masurile vor fi comunicate in teritoriu de catre Comitetul pentru Situatii de Urgenta al Guvernului si sunt obligatorii pentru personalul de invatamant  si pot atrage raspunderea conform legii in cazul neindeplinirii lor.

Planul stabileste in mod clar obligativitatea implicarii, sub coordonarea MS, a unitatilor de invatamant, prin conducatorii acestora si a corpului profesoral. Unitatile de invatamant isi vor organiza Comitete de gripa care vor fi responsabile cu informarea si educarea parintilor si a elevilor privind preventia imbolnavirii, cu monitorizarea si raportarea cazurilor cu simptome ale afectiunilor respiratorii  si cu aplicarea de masuri in cazul suspiciunilor de infectare cu AH1N1.

In fiecare zi, unitatile scolare sunt obligate sa realizeze chestionarea elevilor si evidenta simptomelor respiratorii. Cazurile cu astfel de simptome sunt raportate Comitetului de gripa, izolate si consultate de catre medicul scolar (sau, in lipsa acestuia, de catre medicul de familie ce are in arondare scoala respectiva), care confirma sau infirma simptomele si contextul epidemiologic (a calatorit sau a luat contact cu persoane care au calatorit in tari care a raportat prezenta AH1N1). In cazul indeplinirii celor doua conditii, se anunta DSP judetean, care aplica masurile standard in cazul suspiciunilor de imbolnavire cu AH1N1 (preluare, testare si internare sub tratament antiviral in urma confirmarii de laborator). 

In cazul aparitiei de cazuri de imbolnavire in randul cadrelor didactice, acestia au obligatia de a anunta conducerea unitatii de invatamant si de a se prezenta la medicul de familie/spitalul de boli infectioase pentru diagnostic si conduita terapeutica.

Planul de actiune definit de catre MS prevede si conditiile suspendării cursurilor scolare sau inchiderii unitatilor de invatamant. Potrivit acestuia, in cazul confirmarii unei singure imbolnaviri intr-o clasa, se dispune inchiderea clasei si izolarea colectivului pe o durata de 7 zile. DSP va dispunerea suspendarea activitatii unitatii de invatamant pe o perioada de 7 zile, daca se confirma, prin analize de laborator, un numar de trei cazuri de imbolnavire prin gripa A/H1N1 in clase diferite ale aceleasi unitati de invatamant.

In perioada 15 – 30 septembrie 2009 fiecare scoala va organiza intalniri cu parintii pentru a li se prezenta masurile care trebuie respectate pentru prevenirea imbolnavirilor in unitatea de invatamant, precum si ore de dirigentie destinate informarii si educarii elevilor. DSP judetene vor distribui catre Inspectoratele Scolare materiale informative pentru elevi, parinti si cadre didactice privind gripa si masuri de prevenire.

Planul de actiune si responsabilitatea aplicarii lui vizeaza intreg sistemul de invatamant romanesc, toate nivelurile de scolarizare si prescolarizare, precum si toate formele de invatamant privat.

Ministerul Sanatatii face apel la cadrele didactice si parinti in egala masura sa trateze cu maxima responsabilitate starea de sanatate a copiilor, precum si masurile de preventie si actiune in cazul noii forme de gripa.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns