Primul proiect de telemedicina de urgenta din Romania

Ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac, a inaugurat la Targu Mures primul sistem de conferinta pentru telemedicina de urgenta din Romania. Sistemul de interconectare audio-video si de date permite spitalelor mai mici din tara sa primeasca sprijin si recomandari medicale pentru situatii de urgenta din partea unui centru de coordonare.
Medicii centrului regional de coordonare vor putea primi informatii despre parametrii vitali, EKG, datele personale ale pacientului, sau imagini radiologice si de ecografie, pe baza carora vor putea sprijini cadrele medicale din spitalele interconectate. In plus, sistemul va facilita procesul decizional in ceea ce priveste necesitatea transferului de urgenta a pacientilor aflati in stare critica, stabilirea destinatiei optime si a mijlocului optim de transport. Reprezentantii Ministerului Sanatatii considera ca acest sistem va duce la cresterea calitatii asistentei medicale de urgenta si va constitui o platforma de comunicare si invatamant la distanta prin videoconferinta intre centrul regional si unitatile sanitare implicate in sistem.
Proiectul de la Targu Mures a fost finantat de Banca Mondiala, iar bugetul sau se ridica la 1 milion de euro. Pentru inceput va cuprinde structurile de urgenta a 40 de unitati sanitare din judetele Alba, Brasov, Bistrita-Nasaud, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, care vor fi coordonate de catre Spitalul Judetean Tg. Mures.
Sursa: Ministerul Sanatatii

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns