Conferinta de eHealth, Bucuresti, 9 iulie 2009: cronica evenimentului si galerie foto

Activitatea dintr-un spital din Bucuresti genereaza in fiecare zi tiparirea a peste 20.000 de foi A4 cu fise. Acest volum urias de informatii tiparite pe hartie face imposibila gasirea rapida a fisei unui pacient ce viziteaza spitalul de la o zi la alta. Fara un sistem electronic de management al datelor, spitalul acela se apropie de intrarea in colaps operational. Situatia reala de mai sus a constituit baza de plecare pentru discutiile din cadrul evenimentului „Sistemul Informatic Integrat al Sanatatii”, desfasurat in data de 9 iulie la Hotelul Crowne Plaza, Bucuresti si organizat de Finmedia. Ansamblul residential Greenfield din Baneasa a fost unul din partenerii principali ai evenimentului.

Aducand impreuna reprezentanti ai autoritatilor din domeniul medical, ai asociatilor de IT, ai unor organisme specializate pe e-health si ai companiilor din domeniu, evenimentul a reprezentat un excelent prilej pentru a clarifica situatia la zi din informatica medicala romaneasca si pentru a trasa posibilele directii strategice de urmat in anii ce vin.

Discutiile din prima sectiune a intalnirii s-au concentrat pe reforma in eHealth, considerata o prioritate nationala in perioada urmatoare. Prezentarea sustinuta de Dr. Mat Dan D. Farcas, moderator al sesiunii, a subliniat faptul ca fara o strategie coerenta nu se poate vorbi de informatizarea medicala in Romania. Prof. George Mihalas, vicepresedinte al reputatei Asociatii Internationale de Informatica Medicala, a adus o perspectiva europeana asupra problemei. Dr. Marius Margineanu a explicat faptul ca medicii de familie ar trebui sa aiba dreptul sa isi aleaga solutia software dorita, cu conditia ca aceasta sa fie compatibila cu standardul deschis de raportare. Reprezentanta Comsiei Europene, Cristina Racoceanu, a vorbit despre modul de accesare a fondurilor structurale pentru proiectele romanesti de EHealth. Acelasi subiect l-a prezentat si Dr. Ec. Ing. Viorel Gaftea, cercetator  asociat la Institutul National de Prognoza. In calitatea de utilizator al unui soft medical, Presedintele Camerei Federative a Medicilor din Romania, Dr. Dan Peretianu, a prezentat posibilele utilizari ale informaticii in medicina de familie din Romania si a oferit mai multe sugestii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Din partea acestei autoritati a participat Augustus Costache, consilier personal al Presedintelui CNAS. Prof. Dr. Elena – Ana Pauncu, de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes”, a abordat subiectul E-learning.

Cea de-a doua sectiune a evenimentului a fost dedicata solutiilor concrete de IT&C in sanatate, prezentate de catre reprezentantii companiilor de profil. De la Siemens au sustinut prezentari complete, ce au acoperit intregul lant al informaticii medicale, Emil Costas, Siemens, Marian Ghinescu, Head of Healthcare Sector, Siemens Romania si Hans-Joerg Seeburger, Principal Consultant Healtcare, care a sustinut prezentarea in limba engleza. De la compania IIRUC Service SA a vorbit Calin Mihai Rangu, CEO. Reprezentand dezvoltatorii noului portal national eRomania, Adrian Stanescu, Consilier Directia Generala pentru Politici si Programe in Domeniul Societatii Informationale,a expus informatii despre securitatea datelor. De la Asociatia de Standardizare din Romania a sustinut o expunere Florin Neacsu, iar Dr. Nicolae Goga, Universitatea din Groningen – Olanda, a vorbit despre Interoperabilitatea HL7.

GhidCabinet.ro a fost partener al evenimentului „Strategii actualizate pentru informatizarea sanatatii in Romania”.

Iata o galerie foto din timpul prezentarilor si discutiilor:

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns